Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Εικονομαχία

Η εμφάνιση του Ισλάμ (φύλλο εργασίας)

Βασιλεία Ηρακλείου (φύλλο εργασίας)

CSI Θράκη: Μια ιστοεξερεύνηση για το διήγημα "Ποιος ήτον ο φονεύς.."του Γ῎ Βιζυηνού

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Δοκιμαστικό κόμικ


Create a Copy

Τι θα λέγατε να φτιάχνατε μια εφημερίδα;


Έχετε βαρεθεί να διαβάζετε βαρετά άρθρα και παραποιημένες ειδήσεις; 
Θα θέλατε να δοκιμάσετε την τύχη σας ως δημοσιογράφοι ή συντάκτες εφημερίδας;
Υπάρχουν πολλές δυνατότητες, αρκεί να έχετε τη διάθεση να συνεργαστείτε και, βέβαι, να εκφραστείτε!!!!!!!!! Ιδού μια πρόταση:
 

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Εισαγωγή στο Σολωμό: πνευματικό περιβάλλον



Δ. Σολωμός: 1798-1857
Τόπος κ΄ χρόνος

Επτάνησα
(Ζάκυνθος 1798-1808, 1818 –1828
Κέρκυρα** 1828-1857)
Ιταλία
(Παβία, Κρεμόνα 1808-1818)
πολιτικές συνθήκες
§         υπό τη μακραίωνη κυριαρχία της Βενετίας,  της Δημοκρατικής Γαλλίας, υπό την εποπτεία της ρωσοτουρκικής συμμαχίας και στην κυριαρχία της Αγγλίας από το 1815, πριν ενωθούν τελικά με την Ελλάδα το 1864
§         με τη δημιουργία Ελληνικού κράτους αρχίζουν αγώνες Επτανησίων για Ένωση με Ελλάδα
§         κοινωνία αυστηρά διαρθρωμένη ταξικά
§         όχι ανεξάρτητο κράτος, κρατίδια, μερικά τμήματα κάτω από κυριαρχία Αυστρίας.
κοινωνική- πνευματική ζωή
§         ειρηνική διαβίωση κατοίκων,
§         οικονομική ανάπτυξη και ευρωστία,
§         αξιόλογο πνευματικό κέντρο
§         ίδρυση Ιόνιας Ακαδημίας στην Κέρκυρα (1824)
§         φιλελεύθερα και επαναστατικά κινήματα που στρέφονταν εναντίον του ξένου κατακτητή (της Αυστρίας) και επιδίωκαν την κοινωνική ανανέωση
§         έντονη πνευματική κίνηση, ιταλικός ρομαντισμός, διαμάχη ρομαντικών-κλασικιστών

σημαντικότε-ρες τάσεις
Επτανησιακή σχολή (τέλη 18ου-αρχές 19ου αι.)
επιδράσεις:
§         ιταλική λογοτεχνία
§         κρητική λογοτεχνία (14ος αι. -1669)
§         δημοτικό τραγούδι
§         Χριστόπουλος, Βηλαράς
Βασικά θέματα
§         λατρεία θρησκείας
§         ύμνος προς την Πατρίδα
§         λατρεία γυναίκας
§         λατρεία φύσης
Γλώσσα: Δημοτική[1]

(γενικά σε Ευρώπη και Ιταλία)
§         φιλελευθερισμός (λιμπεραλισμός)
§         ρασιοναλισμός (< Διαφωτισμός)
§         φιλελληνισμός

(νεο)κλασικισμός
ρομαντισμός
έμπνευση
αρχαιότητα, μυθολογία
άμεσο παρελθόν, εθν. παραδόσεις, θρησκεία
γλώσσα, έκφραση
πιστή εφαρμογή γραμματικών, συντακτικών κανόνων
ελευθεριότητα σε γραμμ.-συντ., λυρισμός, ομιλούμενη γλώσσα λαού
έμφαση σε
λογική, στοχαστική γαλήνη
φαντασία, πάθος, εξιδανικευμένος έρωτας κ’ γυναικείες μορφές
στόχος
τελείωση ανθρώ-που
μυστηριακό κ’ οραματικό στοιχείο
*ιταλικός ρομαντισμός: όχι κάθετα ενάντια στην αρχαία και λατινική παράδοση. Καλλιέργησε πάντα την πλαστικότητα, χρησιμοποίησε τη φαντασία αλλά χωρίς υπερβολές, επιδίωξε την προσωπική ελευθερία αλλά χωρίς ακρότητες.
Γερμανικός ιδεαλισμός**: αισθητική θεωρία κατά την οποία ο καλλιτέχνης επιδιώκει την υπέρβαση της πραγματικότητας και την αναπαράσταση της ιδανικής ομορφιάς, της Ιδέας (Πλάτωνας, Πλωτίνος, Kant, Fichte, Schelling, Hegel, Schiller), τη γενίκευση του επιμέρους, την αναγωγή του σε σύμβολο καθολικό, το Υψηλό[2]

Schiller:
ως Υψηλό  θεωρείται  η  νίκη της ηθικής θέλησης ενάντια στις φυσικές εναντιότητες. Προϋποθέτει δηλ. μια κατάσταση διαταραχής,  αντιπαράθεσης και σύγκρουσης ανάμεσα στον ηθικό και το φυσικό άνθρωπο, στην πνευματική και την υλική του φύση, ή αλλιώς, στο «λογικό» και την «αισθαντικότητα». «Η αρχή της ελευθερίας δεν αναγνωρίζεται μέσα μας, παρά από την αντίσταση στη βία των συναισθημάτων». Όταν η ηθική υποχρέωση βρίσκεται σε σύγκρουση με τις δυνάμεις της φύσης (δηλ. με ό,τι δεν υπόκειται στη νομοθεσία του λογικού: αισθήματα, ένστικτα, συμπάθειες, πάθη, φυσική αναγκαιότητα, τύχη) και τις υπερνικά, τότε αποκαλύπτει όλη τη δύναμη του ηθικού νόμου. Ο υψηλότερος βαθμός της ηθικής μας φύσης αναδείχνεται σε καταστάσεις βίαιες, μέσα στην πάλη και η υψηλότερη ηθική χαρά συνοδεύεται πάντα με τον πόνο. Γιατί, μόνο μέσα στη δοκιμασία μπορεί να φανερωθεί, σ' όλο της το μεγαλείο, η ελευθερία της ψυχής.
(αναδημοσίευση από http://fotodendro.blogspot.gr/2013/07/blog-post_23.html )

Πλωτίνος:
Όταν λοιπόν η ύλη περιβάλλεται την ομορφιά, αποκτά μια βαθιά συγγένεια με την ψυχή. Και η ψυχή χαίρεται όταν αναγνωρίζει την ίδια της τη φύση υλοποιημένη και όταν μ΄αυτόν τον τρόπο συνειδητοποιεί τη μέθεξή της στο θεϊκό.
Kant
Η φύση κρίνεται ως δυναμικά υπέροχη, όταν η συντριπτική δύναμή της την κάνει να φαίνεται φοβερή σε συνθήκες στις οποίες είμαστε ασφαλείς. Οι αστραπές και οι βροντές, οι τυφώνες και τα ηφαίστεια
"υψώνουν την ενεργητικότητα της ψυχής πάνω από το συνηθισμένο επίπεδο της και μας κάνουν να ανακαλύπτουμε μέσα μας μια δύναμη αντίστασης εντελώς διαφορετική, που μας ενθαρρύνει να αναμετρηθούμε με τη φαινομενική παντοδυναμία της φύσης"
Το ότι, ως φυσικά πλάσματα, νιώθουμε ανήμποροι, μας οδηγεί στην επίγνωση του ότι είμαστε άπειρα ανώτεροι ως ηθικά όντα, ότι είμαστε πνευματικά άτρωτοι μέσα στους φυσικούς κινδύνους. "'Έτσι η ανθρωπότητα στο πρόσωπό μας παραμένει αταπείνωτη, έστω και αν το άτομο αναγκάζεται να υποκύψει σε αυτή την εξουσία. Στην πραγματικότητα θαυμάζουμε τον υπέροχο χαρακτήρα του πεπρωμένου μας."
Hegel:
"Ένα ωραίο αντικείμενο είναι ένα τέλειο παράδειγμα της ελευθερίας, της ουσίας του Πνεύματος, γιατί επιτρέπει στην ίδια του την έννοια να εμφανιστεί πραγματωμένη στην αντικειμενική του παρουσία".
Schelling:
Η τέχνη με το να ενσαρκώνει άπειρες Ιδέες σε πεπερασμένα αντικείμενα, γίνεται η συμβολική παράσταση του Απόλυτου και η βαθύτερη έκφραση του Νου.
(αναδημοσίευση από http://www.netschoolbook.gr/solomos/archive.html )



Επιπλέον σημειώσεις για το πνευματικό, λ/κο υπόβαθρο Σολωμού
(ως συμπλήρωμα των ανωτέρω και του συνοδευτικού κειμένου του σχολικού εγχειριδίου σ. 279 )

1.      Στη Ζάκυνθο μελετά: λατινικά, ιταλικά, δημ ελληνικά, τα: Άνθος Χαρίτων, Ψαλτήρι, Οκτώηχο, Πράξεις Αποστόλων, Αίσωπο.
2.      Στο Λύκειο Κρεμόνας: Φυσική, μαθηματικά, ρητορική, πολιτική αγωγή και λογική /Στις γιορτές πόλης: αναγνώσεις ποιημάτων.
3.      Στη Παβία: περισσότερο ενδιαφέρον για ποίηση, λιγότερο για νομική /θα βρεθεί στην ατμόσφαιρα εποχής, στο πατριωτικό κλίμα στην Ιταλία,  στην αντιπαράθεση νεοκλασικισμού-ρομαντισμού, με φίλους και από τις 2 πλευρές /Ήδη φαίνεται να τον απασχολούν: η πολιτική κατάσταση των Επτανήσων, η ποίηση, η μητέρα του, ρομαντική αντίληψη για πατρίδα
4.      Επιστροφή στα Επτάνησα: απόφασή του για ποιητής δεδομένη, για Έλληνας «εθνικός» σταδιακά, παράλληλα με εξοικείωσή του με γλωσσικό όργανο και νεοελληνική δημοτική παράδοση, όχι πριν από το 1822-1823. Παράγοντες που συνέβαλαν: α) το ξέσπασμα της Επανάστασης, οι φιλελέυθερες ιδέες του, η ιταλική ρομαντική παιδεία, το άμεσο περιβάλλον του, το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και η συγκυρία (συνάντηση με Τρικούπη και αρνητική κριτική Montani για το Rime Improvvisate)
5.      Δυσκολία στη στροφή προς την ελληνική ποίηση: ούτε επαρκής γνώση ν.ε. γλώσσας, ούτε ποιητικής παράδοσης. Ξεκινά μελετώντας επιμέρους ποιητικές παραδόσεις: δημώδη μεσαιωνική, κρητική, ζακυθινή, δημοτικά τραγούδια, φαναριώτικη ποίηση / καταγραφές και ερμηνείες λέξεων για να σιγουρευτεί (π.χ. Διγενή >  φρενίτης).
6.      Το Σύνθεμα του 1833-1834: επιχειρώντας να υπερβεί το προσωπικό βίωμα και να έχει το έργο του «κοινή ωφέλεια», σχεδιάζει ένα σπονδυλωτό, 8μερές ποιητικό σύνθεμα, όπου μέσα από 4 λυρικά και 4 σατιρικά ποιήματα θα παρουσιάσει τη διαμάχη ανάμεσα στο Κακό και το Καλό με κεντρικό άξονα αναφοράς το δίπολο Έρωτας-Θάνατος.

Εργασία για το σπίτι:
è    Μετά την πρώτη ανάγνωση του ποιήματος να ανιχνεύσετε, για κάθε μία από τις παραπάνω επιδράσεις (βλ. και προηγούμενο φύλλο) μία σχετική αναφορά στον Κρητικό.





[1] βλ. Πολιτιστικός Θησαυρός Ελληνικής Γλώσσας (ΠΟ.Θ.Ε.Γ), www.potheg.gr/PeriodDetails.aspx?INDEX=6&lan=1
[2]  βλ. www.netschoolbook.gr/solomos/intro.html, Μουσείο Σολωμού κ’ επιφανών Ζακυνθίων: http://www.museumsolomos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=240&Itemid=98,

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Τρόποι ανάπτυξης παραγράφου

Καλή σχολική χρονιά!

Καλή σχολική χρονιά (2013-2014)....
όσο μπορεί να είναι με όσα συμβαίνουν γύρω μας γενικά  και στον χώρο της εκπαίδευσης ειδικότερα!

Θα προσπαθήσουμε όμως να τα αγνοήσουμε για λίγο και να στρέψουμε την προσοχή μας σε αυτό που λέει το όνομα του ιστολογίου, στην προσπάθεια να εμβαθύνουμε σε αυτά που ξέρουμε,(γιατί όχι;) να πάμε ένα βήμα πιο πέρα, να διδασκόμαστε αεί!

Παίρνουμε ανάσα και με μάτια ανοιχτά, βουτιά στα βαθιά λοιπόν!

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Αρχαία Α'Λυκείου:θέματα εξετάσεων 2013



28-5-2013
Α΄ΛΥΚΕΙΟΥ: ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Α. Κείμενο: ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΊΣΤΟΡΙΑΙ, Βιβλίο 3, κεφάλαιο 71-72


[3.71.1] Δράσαντες δὲ τοῦτο καὶ ξυγκαλέσαντες Κερκυραίους εἶπον ὅτι ταῦτα καὶ βέλτιστα εἴη καὶ ἥκιστ’ ἂν δουλωθεῖεν ὑπ’ Ἀθηναίων, τό τε λοιπὸν μηδετέρους δέχεσθαι ἀλλ’ ἢ μιᾷ νηὶ ἡσυχάζοντας, τὸ δὲ πλέον πολέμιον ἡγεῖσθαι. Ὡς δὲ εἶπον, καὶ ἐπικυρῶσαι ἠνάγκασαν τὴν γνώμην. [3.71.2] Πέμπουσι δὲ καὶ ἐς τὰς Ἀθήνας εὐθὺς πρέσβεις περί τε τῶν πεπραγμένων διδάξοντας ὡς ξυνέφερε καὶ τοὺς ἐκεῖ καταπεφευγότας πείσοντας μηδὲν ἀνεπιτήδειον πράσσειν, ὅπως μή τις ἐπιστροφὴ γένηται. [3.72.1]Ἐλθόντων δὲ οἱ Ἀθηναῖοι τούς τε πρέσβεις ὡς νεωτερίζοντας ξυλλαβόντες, καὶ ὅσους ἔπεισαν, κατέθεντο ἐς Αἴγιναν. [3.72.2] Ἐν δὲ τούτῳ τῶν Κερκυραίων οἱ ἔχοντες τὰ πράγματα ἐλθούσης τριήρους Κορινθίας καὶ Λακεδαιμονίων πρέσβεων ἐπιτίθενται τῷ δήμῳ, καὶ μαχόμενοι ἐνίκησαν.[3.72.3] Ἀφικομένης δὲ νυκτὸς ὁ μὲν δῆμος ἐς τὴν ἀκρόπολιν καὶ τὰ μετέωρα τῆς πόλεως καταφεύγει καὶ αὐτοῦ ξυλλεγεὶς ἱδρύθη, καὶ τὸν Ὑλλαϊκὸν λιμένα εἶχον· οἱ δὲ τήν τε ἀγορὰν κατέλαβον, οὗπερ οἱ πολλοὶ ᾤκουν αὐτῶν, καὶ τὸν λιμένα τὸν πρὸς αὐτῇ καὶ πρὸς τὴν ἤπειρον.

Β. Ερωτήσεις
1.      Να μεταφράσετε το απόσπασμα: «Δράσαντες δὲ ...ἐπιστροφή γένηται» (κεφ. 71).
Μονάδες 30
2.      α) Ποιες ενέργειες έκαναν οι ολιγαρχικοί μετά τη δολοφονία των αρχηγών των δημοκρατικών (κεφ. 71); Να αναφέρετε τα αντίστοιχα χωρία του κειμένου και να εξηγήσετε σε τι απέβλεπε κάθε ενέργειά τους.
Μονάδες 10
β) Πώς χαρακτηρίζονται οι ολιγαρχικοί με βάση τις ενέργειές τους αυτές;
Μονάδες 5
3.      Στο κεφάλαιο 72 α) να συγκεντρώσετε τις λέξεις ή φράσεις που δηλώνουν τις ενέργειες των Αθηναίων και των Πελοποννησίων αντίστοιχα.
Μονάδες 10
β) Να εξηγήσετε το ρόλο που διαδραμάτισαν οι Αθηναίοι και οι Πελοποννήσιοι στην εξέλιξη των πραγμάτων στην Κέρκυρα.
Μονάδες 5
4.      Ποια είναι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της γλώσσας και του ύφους του Θουκυδίδη(επιγραμματικά);
Μονάδες 10
5.      Να συμπληρώσετε τα κενά στις παρακάτω προτάσεις με τον τύπο που σας ζητείται στην παρένθεση.
Ὀλίγοι .....(1)...... (δράω-ῶ, γ’ πληθ. οριστ. ενεστ) τοῦτο, .......(2)........ (ξυγκαλέω-ῶ. γ’πληθ. οριστ. ενεστ.) Κερκυραίους καὶ λέγουσι: «Ἄνδρες Κερκυραῖοι, ἡσυχάζωμεν μιᾷ ......(3)....... (τριήρης, δοτ. εν.),τὸ δὲ πλέον πολέμιον ἡγώμεθα!
Πρέσβεις περί τῶν πεπραγμένων διδάσκουσι: «Ὅσοι .......(4)...... (καταφεύγω, β’πλ. πρκ) ἐκεῖ, μὴ .........(5).... (πράττω, β’πλ. προστ.ενεστ.) τι  ἀνεπιτήδειον»
Τριήρης Κορινθία ......(6)...... (ἀφικνοῦμαι,  γ’εν. οριστ. αορ. β’) καὶ ......(7)........... (ἄγω, γ’εν. οριστ. αορ. β’) Λακεδαιμονίους .......(8) ...... (πρεσβευτής, αιτ. πληθ.).
Τῇ ὑστεραῖᾳ ......(9)........ (νὺξ, δοτ. εν.) ὁ δῆμος .......(10)....... (καταφεύγω, γ’εν. ορ. αορ. β’) ἐς τὰ μετέωρα τῆς πόλεως.
Μονάδες 10

6.      Να αντιστοιχίσετε τα στοιχεία του πίνακα Α με την συντακτική αναγνώρισή τους στον πίνακα Β και τη λειτουργία τους στον πίνακα Γ (κάποια στοιχεία του πίνακα Γ θα χρησιμοποιηθούν περισσότερες από μία φορές).
Α. Λέξεις/φράσεις κειμένου
Β. Αναγνώριση
Γ. Λειτουργία
1.      ἡσυχάζοντας
i.        εμπρόθετος προσδιορισμός

2.      ὡς δὲ εἶπον
ii.     δευτερεύουσα ειδική πρόταση

3.      διδάξοντας
iii.   αναφορική/επιθετική μετοχή
α. αντικείμενο
4.      ὡς ξυνέφερε
iv.    επιρρηματική μετοχή,  γενική απόλυτη
β. επιρρηματικός προσδιορισμός τόπου
5.      ὅπως μὴ τις ἐπιστροφή γένηται
v.      επιρρηματική μετοχή, συνημμένη σε αντικείμενο ρήματος
γ.  επιρρηματικός προσδιορισμός του χρόνου
6.      ὅσους ἔπεισαν
vi.    επιρρηματική μετοχή, συνημμένη σε υποκείμενο απαρεμφάτου
δ. επιρρηματικός προσδιορισμός του τρόπου
7.      ἐν δὲ τούτῳ
vii. δευτερεύουσα χρονική πρόταση
ε. υποκείμενο
8.      οἱ ἔχοντες
viii.           εμπρόθετος προσδιορισμός
στ. επιρρηματικός προσδιορισμός του σκοπού
9.      ἐλθούσης
ix.    δευτερεύουσα τελική πρόταση

10.  ἐς τὴν ἀκρόπολιν
x.      δευτερεύουσα αναφορική πρόταση

Μονάδες 10
7.      α) Να συμπληρώσετε τα κενά στις παρακάτω προτάσεις χρησιμοποιώντας λέξεις του  αρχαίου κειμένου (με τη μορφή που συναντώνται στο κείμενο) που έχουν, όμως, διαφορετική σημασία ή σημασιολογική απόχρωση στα νέα ελληνικά.
1. Η τροχαία παίρνει έκτακτα μέτρα για να διευκολύνει την ................. των εκδρομέων.
2. Ο .................. Ηρακλείου οργάνωσε μια ημερίδα για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού.
3. Δεν μου αρέσει να μου πειράζουν τα ................... μου, γι’αυτό σε παρακαλώ, όταν χρησιμοποιείς κάτι από το γραφείο μου, να το βάζεις αμέσως μετά στη θέση του.
4.  Ο παππούς μου πάντοτε διέφερε από τους παππούδες των άλλων παιδιών, ............... όχι μόνο στο ντύσιμο αλλά και στη διασκέδαση και στις ιδέες του.
5. Ο Ορέστης ................ ακόμη και σε αθέμιτα μέσα για να πετύχει το σκοπό του, γι’αυτό δεν τον θεωρώ άτομο με ηθικές αρχές.
Μονάδες 5
β) Να βρείτε τις λέξεις του αρχαίου κειμένου με τις οποίες έχουν ετυμολογική συγγένεια οι παρακάτω λέξεις: ανασχετικός, ανάθεση, διήγηση, διοίκηση, προκατάληψη.
Μονάδες 5