Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Αεί και α-e διδασκομένη!

Η διά βίου εκπαίδευση...στην πράξη! Είμαστε αεί διδασκομένοι όλοι μας και, τον τελευταίο καιρό, αυτή η συνεχιζόμενη επιμόρφωση για πολλούς από εμάς περνάει μέσα από ηλεκτρονικά μονοπάτια, εξ'ου και το α-e-διδασκομένη! (Ευχαριστώ την Κωνσταντίνα, την επιμορφώτριά μας, που σκέφτηκε το λογοπαίγνιο).

Για κάποιους τα ιστολόγια, οι υπερσυνδέσεις, οι ιστοεξερευνήσεις είναι πράγματα πολύ συνηθισμένα, για εμένα που τα ανακαλύπτω, περισσότερο ή λιγότερο, τώρα είναι συναρπαστικά, ενίοτε τρομακτικά, οπωσδήποτε ενδιαφέροντα και σίγουρα αλλάζουν τον τρόπο σκέψης μας (ελπίζουμε και τον τρόπο εργασίας).
Οι δυο προηγούμενες αναρτήσεις δείχνουν ακριβώς αυτό:  η πρώτη (χρονολογικά)πρόκειται για ένα φύλλο εργασίας για το Νέα περί του θανάτου... στη Λογοτεχνία της Β'Λυκείου που ετοίμασα και έδωσα στους μαθητές μου φέτος. Οι πίνακες στην αρχή τους κινητοποίησαν, με το αρχικό ποίημα θυμήθηκαν βασικά στοιχεία του υπερρεαλισμού, με το απόσπασμα του Μπολιβάρ εντοπίσαν τον κοινωνικό προβληματισμό του ποιητή, με τα παρατιθέμενα ποιήματα εντοπίσαν ομοιότητες μορφικές και περιεχομένου, συζητήσαμε για το ρόλο της τέχνης, του ποιητή, το αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό μήνυμα των κειμένων και προσεγγίσαμε το ανθολογούμενο ποίημα με βάση τις ερωτήσεις. Κλείσαμε με το ποίημα του Καββαδία που χρησίμευσε και ως παράλληλο και ως πέρασμα /σύντομη εισαγωγή στην ποίηση του Καββαδία. Συνολικά, χρειαστήκαμε 2-3 διδακτικές ώρες.
Η δεύτερη ανάρτηση είναι, στην ουσία, μια άσκηση στο πλαίσιο του σεμιναρίου επιμόρφωσης για την χρήση των ΤΠΕ στην εκπαίδευση. Για την ακρίβεια, ήταν μια βουτιά στα βαθιά, καθώς μας ζητήθηκε ήδη στη 2η τρίωρη συνάντηση! Οι εργασίες των 4 πρώτων ομάδων έγιναν μέσα στην τάξη, σε μία ώρα. Τις υπερσυνδέσεις (μας τις έδειξε η επιμορφώτρια στην προηγούμενη συνάντηση), τη μορφοποίηση και την εργασία της τελευταίας ομάδας την πρόσθεσα σήμερα και ως εξάσκηση και για να γίνει λίγο πιο ουσιαστικό το ιστολόγιο. Δεν πρόκειται, προφανώς, για κάποια δοκιμασμένη δραστηριότητα, οπότε δεν ξέρω κατά πόσο θα κινητοποιούσε τους μαθητές, ή θα πετύχαινε τους στόχους της. Την ανεβάζω για ανατροφοδότηση.
Καλή συνέχεια!

1 σχόλιο: